luty23

Pyszne Gołąbki z Sosem Pomidorowym

dodano: 23 lutego 2010 przez tanika


 Gołąbki są wspaniałym daniem,są różne rodzaje,dziś proponuję z ryżem i miesem,z dużą ilością marchewki i zasmażaną cebulką,z domowym sosem pomidorowym smakują wysmienicię.Choć zajmują trocha czasu z przygotowaniem,ale wystarcza na pare dni smacznego jedzonka:-)

SKŁADNIKI:

1 duża główka kapusty 

300 g ryżu białego

600 g mielonego mięsa wieprzowego

2 marchewki

1 duża cebula

4 łyżki przecieru pomidorowego

1/2 szklanki soku pomidorowego 

2 ząbki czosnku

olej do smażenia 

cukier,sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Kapustę włożyć do garnka,zalać wodą i gotować pod pokrywką,podgotowane liscie(gotują się srednio ok.7-10min. każda warstwa liści,czyli ok.4 szt.) odcinać nożem i układać na talerz,muszą być elastyczne,ale nie kruszyć sie!Gdy wszystkie liscie są wybrane,zciąć ,delikatnie,by nie uszkodzić liścia,ostrym nożem,z każdego twardą,grubą żyłkę.

 Ryż ugotować na półtwardo,przestudzic,wymieszać z mielonym mięsem.Cebulę obrać,pokroić w koistkę,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach - włożyc wszystko na rozgrzaną patelnie,z odrobiną oleju i podsmażyć 10min.,włożyć do ryżu,doprawić sola i pieprzem do smaku,wszystko dokładnie wymieszać,by się połączyły składniki(na zdjeciu3).

 Parę liści włożyc do rynnika na dno,zostawić parę listków,też na góre - by się nie przepaliły gołąbki w czasie duszenia.Na każdy liść,od szerokiej strony,nakładać porcję farszu i zawijać,szczelnie,by nie było otworów(zdjęcie2),układać w ,wyłożonym lisćmi,rynniku,górę przykryć pozostałymi liśćmi.Gołąbki zalać 2 litrami wody,przykryć pokrywka  i wstawić do nagrzanego na 200C piekarnika,dusic 35-50min,by były miękie. 

 Zagotować 1l wody,wlać sok pomidorowy,dodać przecier i pogotować 5min,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić solą i pieprzem - wyłączyć.Można go również zagęścić mąka ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie,wlać do gotującego sie sosu,pogotować2min.

 Gołąbki podawć polane sosem pomidorowym,mozna też z kechupem.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 


photo
Pyszne gołąbki z sosem pomidorowym: Tak podaję z sosem i kechupem. Zdjęcie pochodzi z notki Pyszne Gołąbki z Sosem Pomidorowym


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
rakastan 23 lutego 2010 rakastan napisała:

ja często robię też wersję bez ryżu


zgłoś
tanika 24 lutego 2010 tanika napisała:

Zgadza się,ja też robię,a także z ziemniakami tartymi, z kasza greczana - pyszne wszystkie rodzaje:-)