luty24

Kurczak Pieczony Marynowany w Jogurcie

dodano: 24 lutego 2010 przez tanika


 

 Marynata z jogurtu jest bardzo wspaniała,bo prócz pysznego smaku nadaję,również,delikatności mięsu i jest ono bardziej białe!Jogurt można również zastąpić maślanką,daje taki sam efekt.

SKŁADNIKI:

1 nieduży kurczak 

1 - 1,5l kefiru

2 łyżeczki carry

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka drobno startego imbiru  

1 gałązka rozmarynu

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli      

4 łyzki oleju rzepakowego 

 

PRZYGOTOWANIE:

 Kurczaka umyć,osuszyc recznikiem.Z pozostałych składników przygotować marynate,wszystko dokładnie mieszająć,czosnek rozgnieść,rozmaryn włożyć w całości (daje wspaniały aromat.) do marynaty włożyć kurczaka,by się zanurzył w całości,odstawić do lodówki na 6-8godz. lub na noc.

 Piekarnik nagrzać do temp.220C.Kurczaka wyjąć z marynaty,wyłożyć na blaszkę,polać olejem i wstawić do piekarnika,piec 10min.,zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze 30-40min,polewając powstałymn sosem.Ja pod koniec pieczenia smaruję kurczaka rozgniecionym czosnkiem,polewam powstałym sosem i zostawiam na pare minut w piekarniku,bo czosnek szybko się przypala!Podawać z ryżem polanym powstałym sosem lub z pieczywem i kechupem - pycha!Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Kurczak pieczony marynowany w jogurcie: Gotowy złoty kurczaczek,posmarowany w końcu pieczenia czosnkiem,wspaniale pachnie:-) Zdjęcie pochodzi z notki Kurczak Pieczony Marynowany w Jogurcie


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy