luty24

Wątróbka w Sosie Żurawinowym z Aronią

dodano: 24 lutego 2010 przez tanika


 By odmienić smak wątróbki,proponuję wspaniały przepis - smak jest rewelacyjny,sos ma posmak słodko-kwaśny,aronia dodaje pieknego koloru i delikatnej goryczki,która współgra z drobiową wątrubką,sałata na której się podaje danie,fajnie dopełnia smak i jest pysznie chrupiąca!

SKŁADNIKI:

500 g wątróbki drobiowej

4- 6 liści sałaty lodowej

garść aronii mrożonej

2 łyżki żurawinowego dżemu 

1/2 szklanki soku żurawinowego lub z aronii 

1 cebulka

3 ząbki czosnku 

2 łyżki oleju 

mąka do panierki

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Wątróbkę umyć,osuszyć,oczyścić z białych błonek,rozdzielić na kawałki.

 Cebulę obrać i pokroić w piórka,wyłożyć na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju,smażyć 6min,mieszając,dodać,obrany i pokrojony w plasterki czosnek,smażyc 3min.przełożyc do miseczki.Wątróbkę obtoczyć w mace i wykładać na patelnię z odrobiną oleju,smażyć na małym ogniu,po 5min. z każdej strony,by była brązowa,w środku ma być różowa!.Wyłożyć na wątróbkę cebulę z czosnkiem,wlać sok,dodać dżem żurawinowy i aronię,wymieszac,dusić 8-10min.ciągle mieszając,ma powstać gęsty sos.

 Sałatę poszarpać na małe kawałki,wyłożyć nią talerze,na sałatę wyłożyć porcję wątróbki,cebulki i polać sosem ozdobić aronią,odrazu podawać.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Wątróbka w sosie żurawinowym z aronią: Podana na sałacie - wyśmienite danie! Zdjęcie pochodzi z notki Wątróbka w Sosie Żurawinowym z Aronią


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy