luty26

Zupka Ogórkowa

dodano: 26 lutego 2010 przez tanika


 Moja faworytka,poniewarz lubię kwaśne smaki,czasami robię przezroczystą,a czasmi zabielaną śmietanką - ogórkowa zupka z ryżem,marchewką i ziemniaczkiem i koperkiem.M..m..pycha!

SKŁADNIKI:

2 ziemniaczki

2 marchewki

1/2 szklanka ryżu białego

4-6 ogórków kiszonych 

1 pęczek koperku

1 kostka bulionowa 

5 łyżek śmietanki 18%

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

  Zagotować 3l wody z kostką rosołową,włożyc pokrojone w kosteczkę ziemniaczki,pokrojoną w plasterki marchewkę,wsypać ryż i dokładnie wymieszać,gotować na małym ogniu ok.15min.

 Ogórki pokroić w cieńkie plasterki,włożyć do zupy i gotować jeszcze 15min.Łodygi z koperku zwiażać i włożyc do zupy,pogotować 5min.wyrzucić.

 Śmietankę zachartować,wlewając do niej po łyżcę wrzącej zupki,ciągle mieszając,gdy będzie ciepła i jednolita (bez grudek!),wlać do zupy,wymieszać,doprawić solą i pieprzem do smaku  i odrazu wyłączyc.Do miseczek nalać porcję zupki,posypać koperkiem,podawać.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Zupka ogórkowa: Tak podaję - pyszna! Zdjęcie pochodzi z notki Zupka Ogórkowa


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy