luty28

Domowa Granola

dodano: 28 lutego 2010 przez tanika


 Granola - połączenie płatków zborzowych z bakaliami ( orzechy laskowe,włoskie,migdały,rodzynki,kandyzowane owoce,pestki słonecznika,dyni), z dodatkiem brązowego cukru i miodu - zapiekana w piekarniku parę minut staje się chrupiąca.Niezastąpina na śniadanko z mlekiem lub  jogurtem.Pycha!!!

SKŁADNIKI:

1 szklanka płatków owsianych 

1/2 szklanki orzechów laskowych  

100 g migdałów 

200 g pestek słonecznika 

4 łyżki pestek dyni 

200 g rodzynek

3 łyżki cukru brazowego

4 łyżki miodu 

2 łyżki oliwy

szczypta cynamonu 

 

 PRZYGOTOWANIE:

  Orzechy laskowe pokroić na mniejsze kawałki,migdały też,jeśli są w całosci.Do miski wsypać płatki,dodać orzechy,migdały,pestki,cukier i miód,doprawić cynamonem,można dodać szczyptę soli,dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać,aż powstanie gęsta,klejąca sie masa. 

 Pikarnik nagrzać do 160C.Blaszkę wyścielić papierem pergaminowym(dno i boki),wyłożyć mieszankę,by miała ok 1,5 - 2cm.grubości.Wstawić do piekarnika i piec 15 - 20min.,aż się zazłoci,pod konieć pieczenia (ok 3-4min.do końca) posypać granolę rodzynkami i delikatnie zamieszac(szybko sie palą,więc, należy je dawać pod koniec pieczenia).Wystudzić granolę,połamać na mniejsze kawałki i trzymać w szczelnie zamykanym pojemniku.Podawać na śniadanko z jogurtem lub mlekiem,albo jako przekąskę do pochrupania!Gotowe!

 SMACZNEGO!!!

 


photo
Domowa granola: Ja trzymie w puszczę po ciastkach - nie naciagnie wilgoci i długo się przechowuje świeża i chrupiąca! Zdjęcie pochodzi z notki Domowa Granola


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy