marzec2

Kapusta Duszona z Kaszą Jaglaną

dodano: 2 marca 2010 przez tanika


 Pyszna uduszona kapustka w ten sposób,kasza jaglana służy jako zgęszczacz i nadajęfajnego smaku,dopawiona śmietanką tworzy wspaniałe połączenie:-)

SKŁADNIKI:

1 średnia kapusta biała

200 g kaszy jaglanej

200 ml śmietany 18%

1 marchewka 

1 kostka z zielem angielskim i Liściem laur.

1 cebula

3 łyżki masła

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Kapustę poszatkować,zalać wodą,dodać kostkę i gotować do miękości,nie odcedzać płynu!!!.

 Kaszę jaglaną zalać zimną wodą i po godzinie odcedzić,by straciła goryczkę,zalać świeżą zimną wodą,delikatnie posolić i gotować 10min,na półmięko - zmiksować na gładką masę,dolewać powoli zimną wode i mieszać,by powstawał gęsty płyn. 

 Cebulkę obrać,pokroić w kostkę i podsmażyć na masełku,na bardzo małym ogniu,by się nie spaliła. 

 Do gotującej się kapusty wlewamy powoli kaszę, mieszać,by sie nie zbryliła,zagotować.Smietankę zachartować gorącym płynem i wlać do kapusty,dodać posmażoną cebulkę z masełkiem,zagotować,dopawić do smaku solą i pieprzem,można dodać zioła.Podawać z pieczywem.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Kapusta duszona z kaszą jaglaną: Połpłynna kapusta z kaszą jaglaną i w pysznym śmietanowym sosie. Zdjęcie pochodzi z notki Kapusta Duszona z Kaszą Jaglaną


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
whisper2 3 marca 2010 whisper2 napisała:

bardzo lubię kapuchę:) :) :)


zgłoś
tanika 3 marca 2010 tanika napisała:

Ja też!Przygotowana z tego przepisu,napewno zasmakuję:-)