marzec4

Zupa Borowikowa

dodano: 4 marca 2010 przez tanika


 Ta zupka jest lekka i bardzo aromatyczna,borowiki dają niepowtarzalny smak,a w zestawieniu z fasolką i ziemniakami jest sycąca.Można też dodać do niej łyżkę śmietany przy podaniu,ale ja lubię klarowną:-)

SKŁADNIKI:

50 g suszonych borowików

150 g fasoli białej

3 marchewki

3 ziemniaczki

2 rosołowe kostki grzybowe

2 liście laurowe

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Grzyby i fasolkę dokładnie spłukać wodą,namoczyć na noc,w osobnych naczyniach - szybko się ugotują.

 Do garnka wlać 2,5l wody,dodać fasolkę i grzyby,razem z wodą w której się moczyły.włożyc kostki grzybowe - gotować na wolnym ogniu 10min.Ziemniaczki obrać ze skórki,pokroić w kosteczke.Marchewke oczyscić i pociąć w plasterki - włożyć do wywaru grzybnego i gotować 20 - 30min.,do miękości.Doprawić solą i pieprzem do smaku,zagotować i odrazu podawać,można z łyżką śmietanki.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Zupka borowikowa: Ja uwielbiam klarowną,ale można dodać łyżkę śmietanki :-) Zdjęcie pochodzi z notki Zupa Borowikowa


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy