marzec5

Spagetti Marine

dodano: 5 marca 2010 przez tanika


 Znów delektuję sie owocami morza,dziś ze spagetti i warzywami,kiełkami,jest dosyć ciężko je kupić,ale w zdrowej żywności są dostępne świeże,lub wychodować z nasionek na parapecie,mi rosły 5dni :-),pędy bambusa"zapałki" ,polane sokiem limonki - niebo w buzi:-)

SKŁADNIKI:

500 g mieszanki morskiej

2 matchewki 

1/2 selera

1 papryka czerwona

1 awokado

10 drylowanych oliwek czarnych

3 ząbki czosnku

1 puszka tuńczyka

5 łyżek kechupu

150 g kiełków fasolki mung  

250 g pędów bambusa(Rolnik,Tao Tao)

1 łyżeczka pieprzu cayanne 

3 łyżki oliwy z oliwek 

limonka lub cytryna

sól i pieprz 

 

PRZYGOTOWANIE:

 Paprykę umyć,oczyścić z nasionek i pokroić w cieniutkie słupki.Marchewkę i seler obrać i też poktoić w cieniutkie słupki.Warzywa wyłożyć do garnka i zalać wodą,gotować 5min.przykryć pokrywka i odstawić na 3-5min. 

 Mieszankę morską sparzyć wrządkiem,wyłożyć do głębokiej patelni lub woka i podsmażyć na oliwie,dodać obrany i zmiażdzony czosnek - smażyć 5min.ciągle mieszając.Dodać warzywa z wodą w której sie gotowały,pieprz cayanne,kiełki,kechup,doprawić solą i pieprzem do smaku - dusić  15min.Dodać tuńczyka z sosem własnym,pędy bambusa ze słoiczka.Awokado obrać ze skórki,wyjąć pestkę,miąższ pokroić w kostke,oliwki pokroić w plasterki - dodać do całości wymieszać i dusic jeszcze 5 -7min.

 Spagetti ugotować według przepisu na opakowaniu.Wyłożyć porcje na talerze,na spagetti wyłożyc warzywa z mieszanka morską,polać sosem i odrazu podawać,z pokrojoną na ćwiartki limonką.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 


photo
Spagetti Marine: Podaję z limonką,którą wygniatam na danie przed jedzeniem:-) Zdjęcie pochodzi z notki Spagetti Marine


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy