marzec7

Młode Ziemniaczki z Kotletem Tradycyjnym

dodano: 7 marca 2010 przez tanika


 

 Z niecierpliwością czekałam na młode ziemniaki,uwielbiam ich smak i właśnie dziś na obiadek już serwowałam młode ziemniaczki z duszonym w masełku koperkiem - proste danie,a takie smakowite,podane z tradycyjnym kotletem sa mega pożywne:-)

SKŁADNIKI:

1 kg młodych ziemniaczków

150 g masła

2 pęczki koperku 

4 plastry kotletu

2 jajka

mąka i bułka tarta do panierki

olej do smażenia

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Ziemniaczki zalać ciepłą wodą,po 10min.dokładnioe wyszorować,nie obierać skórek! spłukać,włożyć do garnka zalać zimną wodą,posolić  i gotować do miękosci. 

 Plastry kotleta włożyć do foliowego woreczka i stłuc delikatnie tłuczkiem(zdjęcie 2),dzieki temu tłuczek i deska są czyste,a kotlety nie rozbryzgują się po kuchni i są soczyste:-)Kotlety opruszyć solą i pieprzem.Jajko roztrzepać,przygotować make i bułkę w talerzykach - panierować i smażyc na gorącej patelni na złoty kolor.

 Masełko rozpuścić,ciągle mieszając,dodać szczyptę soli i posiekany koperek,dusić na wolnym ogniu 5min.nie dopuszczając do wrzenia!Na talerze wykładamy kotlet i porcję ziemniaczków,polać masełkiem z koperkiem i odrazu podawać.Gotowe!

 SMACZNEGO!!!

 


photo
Młode ziemniaczki z kotletem tradycyjnym: Pyszne i sycące danie,choć i kaloryczne:-) Zdjęcie pochodzi z notki Młode Ziemniaczki z Kotletem Tradycyjnym


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy