marzec10

Pire Ziemniaczane z Boczkiem

dodano: 10 marca 2010 przez tanika


  Pyszne pire które smakuję wszystkim,z dodatkiem boczku i smażonej cebulki staje się bardzo kremowe,podane kiszonym lub korniszonym ogórkiem nabiera pikantnego smaku,a dzieci uwielbiają te pire z jogurtem lub kefirem - też pyszne:-)

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków

1 duża cebula

350-400 g boczku gotowanego

2 łyżki oleju

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Ziemniaczki obrać,umyć zalać zimną wodą,delikatnie posolić - gotować do miękości.

 Boczek pokroić w drobną kosteczkę,wyłozyc na rozgrzaną patelnię z olejem,smażyć na złoty kolor.Cebulę obrać,pokroić w kostkę i dodać do boczku pod koniec smażenia,podusić 6-8min.

 Ugotowane ziemniaki odcedzić,zostawiając odrobinę wody w której się gotował,dodać parę łyżek tłuszczu z boczku - dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków,na gładką masę.Do pire dodać podsmażony boczek z cebulką i dopkładnie wymieszać,odrazu podawać,z ogórkami kiszonymi lub jogórtem,kefirem.Gotowe!

SMACZNEGO!!!


photo
Pire ziemniaczane z boczkiem: Pyszne i kremowe pire:-) Zdjęcie pochodzi z notki Pire Ziemniaczane z Boczkiem


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy