marzec11

Żurek Śląski

dodano: 11 marca 2010 przez tanika


 Żurek jest tradycyjny i bardzo smaczny,sycący i dosc kaloryczny,ale smakuje naprawde wspaniale!Porcja omaszczonych ziemniaczków,jajka i kiełbasa biała - zestaw obowiązkowy:-)

SKŁADNIKI:

4-6 kiełbasek białych

1 op. zakwasu do żurku 

4-6 jajek

2 duże marchewki 

200 g śmietany do zup

1 łyżeczka majeranku 

1 kostka z Zielem angielskim i Liściem Laurowym

1 kilogram ziemniaczków

1 cebula

200 g masła  

sól i pieprz 

 

PRZYGOTOWANIE: 

 Ziemniaki obrać,umyć,zalać zimną wodą,dodać szczyptę soli i gotować do miękości. 

 Jajka zalać zimną wodą i ugotować na twardo(gotować 10min.),obrać jajka ze skorópki i pokroić na ćwiartki.

 Do garnka wlać  3l wody,włożyc w całości kiełbaski,obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę,dodać kostkę rosołową,majeranek  - gotować na wolnym ogniu 25-45min.aż kiełbasa będzie bardzo mięka.Wlać zakwas,doprawić solą i pieprzem do smaku,pogotować jeszcze 5-7min,mieszając,wlać śmietankę i wyłączyć.

  Cebulkę obrać,pokroić w kosteczke,wyłożyć na patelnię z masłem - poddusić na złoty kolor,doprawić szczyptą soli i pieprzem,wyłożyć do ugotowanych ziemniaczków - zgnieść tłuczkiem na jednolite,gładkie pire.          

 Na talerze wyłożyc 2-3 łyżki ziemniaczków,wyłożyc kiełbaske,ja daję w całosci,ale można również pokroić na plasterki,wlać żurek z marchewką,dodać jajko i odrazu podawać.Gotowe! 

SMACZNEGO!!! 

 

 

 

 


photo
Żurek Śląski: Tak podaje - pyszny żurek:-) Zdjęcie pochodzi z notki Żurek Śląski


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy