marzec12

Pikantne Grzaneczki z Matiasem

dodano: 12 marca 2010 przez tanika


 Pyszne na śniadanko i jako przekaska - chrupiące i pikantne złote grzaneczki,wspaniały słodko - ostry smak.Kiełki buraka (sama je  roszcze na parapecię:-)dodają aromatu i zdrowychj witamin i minerałów.Pychota!!!

SKŁADNIKI:

200 g lekko słonych filetów matiasa

1/2 papryki czerwonej

1 szalotka

1 łyżka majonezu

1 łyzka śmietany 18%

1 łyżeczka chili

2 łyżeczki soku z cytryny

garść kiełków buraka lub rzeżuchy 

6-8 kromek weka  

3 liście sałaty 

masło do smażenia                          

cukier,sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na 15min.Potem osączyć i pokroić na drobne kawałki.  

 Paprykę umyć,pokroić w drobniutką kosteczkę.Szalotkę obrac i pokroić w cieniutkie półplasterki - wymieszać z papryką,dodać majonez i śmietanę,sok z cytryny,doprawić chili,pieprzem,solą i cukrem do smaku. 

 Kiełki umyć i wyłożyc na papierowy rcznik,delikatnie docisnąć,by osuszyły się.Na patelni roztopić masło,usmażyc grzanki z weka na złoty kolor.Talerze wyłożyc umytą i osuszona sałatą.Grzanki smarować sosem z papryką,na sos wykładać po parę kawałków śledzia i posypać kiełkami,odrazu podawać.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 

 


photo
Pikantne grzaneczki z matiasem: Kiełki sama "wychodowałam" na parapecie:-) Zdjęcie pochodzi z notki Pikantne Grzaneczki z Matiasem


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy