marzec13

Bułeczki z Marcepanem i Wiśniami

dodano: 13 marca 2010 przez tanika


 Pyszne bułeczki,które łatwo się przyrzadza i są bardzo smaczne!Nadają się wyśmienicie jak na śniadanie,tak i na przyjęcie - swietnie się prezentują i smakują:-) 

 

SKŁADNIKI:

4 małe bułeczki maslane 

1/2 szklanki mrozonych wiśni

50 g mielonych migdałów

3 łyżki cukru pudru 

6 łyżek zwykłego cukru

1 żółtko

1 łyżeczka whiskej lub brandy 

1 łyżeczka soku z cytryny  

2-3 łyżki płatków migdałowych 

parę kropli ekstraktu migdałowego

masło do smarowania

 

PRZYGOTOWANIE:

 Migdały wymieszać z połową cukru,dodać cukier puder - dokładnie wymieszać.Żółtko roztrzepac,dodać alkochol i aromat migdałowy - wylać wszystko do migdałów i skropić sokiem z cytryny - wyrobić gestą pastę.

 Wiśnie zagotować z pozostałym cukrem,podusić 2min. i odrazu wyłączyć.Piekarnik nagrzać do temp.180C.Bułeczki poprzekrajać na pół,posmarować masełkiem,wyłożyć na nie mase migdałową,przybrać wiśniami,posypać płatkami migdałowymi   i zapiekać w piekarniku 10-15min,na złoty kolor.Podawać ze śmietanką i cukrem.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 


photo
Bułeczki z marcepanem i wiśniami: Odrazu z piekarnika:-) Zdjęcie pochodzi z notki Bułeczki z Marcepanem i Wiśniami


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy