marzec22

Mintaj w Sosie Czerwonym

dodano: 22 marca 2010 przez tanika


 Bardzo smakowite danie,które przyrządzam z mrożonych filetów mintaja - białe i jędrne filety są bardo pyszne w smaku,a dzięki sosu na bazie mleka kokosowego smakują wyśmienicie!!!

 

SKŁADNIKI: 

4-5 filetów mintaja

1 czerwona papryka

1 duży por

1 duża cebula   

1 marchewka 

1 pęczek natki pietruszki 

400 ml mleka kokosowego 

4 łyżki pasty pomidorowej 

2 łyżki kechupu łagodnego 

2 łyżki oleju rzepakowego 

1 łyżka cukru brązowego 

2 łyżki soku z cytryny 

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE: 

  Filety rozmrozić i pokroić w nieduże kawałki.Paprykę umyć i oczyścić z nasionek,pokroić w drobną kostkę.Marchewkę obrać ze skórki umyć i pokroić w cieńkie paseczki lub zetrzeć na tarcę.Por oczyścić, białą część pokroić w plasterki.Cebulę oczyścić,przekroić na cztery części i każdą pokroić w plasterki.

 Na głębokej patelni rozgrzać olej,posmażyć na nim chwileczke paste pomidorową,dolać mleko kokosowe,dodać kechup i sok z cytryny,zagotować,dodać cukier i włożyć warzywa - dusić  7-10min. na wolnym ogniu ciągle mieszając.Włożyć rybę i gotować jeszcze 5min.Podawać z ryżem lub pieczywem,przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

 

 

 

 


photo
Mintaj w sosie czerwonym: Z ryżem jest pożywnym daniem - pycha!!! Zdjęcie pochodzi z notki Mintaj w Sosie Czerwonym


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
psychologiamadrosci 30 sierpnia 2016 psychologiamadrosci napisała:

Wygląda bardzo pysznie. I pewnie tak smakuje, spróbuję zrobić :)